Jó tudni

A megelőzés mindig a leghatékonyabb kezelés!

Minden 18. életévét betöltött nőnek legalább évente egy alkalommal javasolt részt venni nőgyógyászati szűrővizsgálaton! Akik már nemi életet élnek vagy fogamzásgátló tablettát szednek, kortól függetlenül.

Fontos,hogy a méh és petefészek eltávolításon átesett betegeknek is szükséges évente a nőgyógyászati ellenőrzés,akkor is, ha a köztudat nem így ismeri,hiszen a külső nemi szervek,a hüvely,és az emlő betegségei,daganatai veszélyes kórképek.

A nőgyógyászati vizsgálat többek között magában foglalja a méhnyak rák szűrését (citológia), a méh, a petefészkek és az emlők vizsgálatát.

A szűrővizsgálat lényege, hogy időben, azaz még gyógyítható állapotban vegyük észre a kóros elváltozásokat, ne csak akkor, amikor már késő. Emellett a kenetek értékelésekor egyéb problémára is fény derülhet,például gombás, bakteriális,vagy vírus fertőzésre.

Kismamáknál közismerten nagy jelentősége van a szűrővizsgálatoknak. A terhesség első 12.hetében el kell végezni a méhnyak rák szűrést, hisz ez meghatározhatja a terhesség sorsát.

A mellrák szűrése 45 év felett két évente javasolt, ha addig nincsenek panaszok. Pozitív családi anamnézis esetén – ha egyenes ágon emlő rák fordult elő a rokonságban – már korábban. Sürgősen jelentkezni kell , ha mellében csomót tapint, a bimbókból váladék ürül, az emlő bőrén behúzódás, elszíneződés alakul ki, illetve ha a mensestől független érzékenységet tapasztal.

NŐGYÓGYÁSZATI VIZSGÁLATRA VAN SZÜKSÉG PANASZOK ESETÉN IS!

Soha nem volt még nőgyógyásznál?

Megjelenéskor célszerű szólni, hogy ez az első alkalom lesz.

Ismételt megjelenés:

Gyakori tünet az alhasi fájdalom, a hüvelyi folyás, a rendellenes vérzések, a terhességi gyanújelek, és tapintható elváltozások, ezért ilyenkor nem érdemes halogatni a nőgyógyászati rendelés felkeresését!

Már a bejelentkezésnél fontos, hogy szűrővizsgálatokra legalkalmasabb időszak a menstruációt követő hét. Panasz esetén ne várakozzon, hisz a diagnózist akkor könnyebb felállítani, mint az előzmények alapján.

Bejelentkezéskor célszerű elmondani a vizsgálat kérés rövid okát, például terhesség gyanúja, majd a rendelésre a korábbi orvosi leleteket, zárójelentéseket, szövettani eredményeket összegyűjteni, mert ez hasznos,és nagy segítség .

A vizsgálathoz célszerű nadrággal szemben szoknyát felvenni a páciensek szemérem érzete miatt.

A vizit mindig a beteg adatainak, előzményeinek rögzítésével kezdődik, ezért TAJ számot, EU kártyát, rákszűrő kártyát célszerű már a váróban előkészíteni. Beszélgetéssel folytatódik, és csak ezt követően kerül sor a vizsgálatra.

A vizsgálat előtt feltett legfontosabb kérdések:

  • Az első és az utolsó menstruáció időpontja.
  • Szülés, vetélés, terhesség megszakítás száma, lezajlása.
  • Nőgyógyászati műtétek az előzményben.
  • Thrombosis, cukorbetegség a családban.
  • Nőgyógyászati vagy más daganatos betegségek a családban.

A nőgyógyászati vizsgálat menete:

Az úgynevezett bimanuális vizsgálat, majd a hüvelyi feltárást követően rákszűrés céljából cytológiai pálcával történik a kenetvétel Ez enyhe menstruációs görccsel, kevés vérzéssel – főleg kismamáknál -járhat, ami hamar elmúlik. A rákszűrést követően ecetsav és lugol próbával egybekötött úgynevezett kolposzkópia-hüvelytükrözés történik.

A kolposzkópia egy diagnosztikai eljárás, ahol kolposzkópot használunk a megvilágított és felnagyított méhnyak, hüvely és vulva vizsgálatára. A kolposzkópia lehetővé teszi hogy a felnagyított kép alapján megkülönböztessük a normálisnak látszó szöveteket az abnormálisoktól.

A normális menstruációs vérzés általában 21-36 naponta 3-7 napig tart.

Az első vérzéses nap a ciklus első napja, ennek napját minden nőgyógyászati vizsgálaton hasznos tudni! Ne tévesszük össze a menses első napját a szabálytalan vérzés első napjával. A legpraktikusabb, ha ezeket a napokat felírjuk a naptárba vagy telefonba! A menses naptár a legáttekinthetőbb beteg és orvos számára egyaránt. Kérje a rendelésen.

Tájékoztatásul!

A rendelésekre való bejelentkezés csak sorrendet jelent, hisz a páciensek ellátásának ideje betegségtől függően változik, így nem számítható ki!

Bejelentkezés célszerű, de előjegyzés nélküli beteget is fogadok.

Amennyiben további kérdése van, írjon bátran !

BEJELENTKEZÉS:

Telefon: 06-70/391- 3931

Email: doktorcsallomaria@gmail.com